Nationale imperfectie-dag

De wereld om ons heen is erg gericht op presteren. De lat waaraan we moeten voldoen lijkt steeds hoger te worden gelegd. We moeten onze kinderen perfect opvoeden, want anders zullen ze daar later last van hebben. We moeten een mooie baan hebben, anders vallen we buiten de maatschappij. We moeten genoeg leuke vrienden hebben, anders worden we bestempeld als ‘niet sociaal’. En daarnaast moeten we iets kunnen, wat niemand anders kan, anders zijn we niet speciaal of interessant genoeg.

En dus vliegen we van hot naar her. Lopen we onszelf steeds weer opnieuw voorbij, met de gedachte: ‘Gewoon even doorgaan en daarna zal het vast rustiger worden’.

Die rust zal er misschien wel even zijn, maar zolang de lat hoog blijft, blijft de druk bestaan. Dat is trouwens ook het antwoord van de meeste mensen als je vraagt hoe het met ze gaat: ‘Ja druk…’

Lat lager bij de ander

Lieve mensen, als we de lat bij onszelf niet willen of kunnen verlagen, zullen we dan in ieder geval een poging doen om de druk bij andere mensen te verlagen? Zullen we gewoon eens die lat wat lager leggen, die lat van het perfectionisme? Niet zo kritisch zijn op alle mensen om ons heen, op alles wat ze goed of fout doen. Maar elkaar een bemoedigende glimlach geven en daarmee zeggen: ‘He, ik zie jou! Je mag er zijn! Of je nou fantastisch bent in alles wat je doet, of dat je soms fouten maakt, klein of groot.. je bent en blijft waardevol! Laten we elkaar steunen en helpen in plaatst van met het vingertje te wijzen op wat een ander niet goed doet.

Lat lager bij jezelf

Daarnaast kunnen de volgende dingen helpend zijn in het verlagen van de lat bij jezelf:
– Bedenk eens bij de dingen die je zelf doet; doe ik dit omdat ik dit zelf leuk en belangrijk vind, of doe ik dit om wat anderen van mij vinden?
– Maak een prioriteitenlijst van wat er werkelijk toe doet in je leven en zorg er voor dat je aan die dingen ook de meeste aandacht besteed door de week heen.

Nationale imperfectie-dag

En zullen we daarnaast een nationale imperfectie-dag instellen? Een dag waarop we halfgare gebakjes eten, te laat komen op al onze afspraken en lachen om de (onschuldige) fouten die we maken en hoe dom we eigenlijk soms zijn.. een dag waarop we mogen uitblinken in gewoon ‘jij’ en ‘ik’ zijn en we ons niet gelukkiger of beter hoeven voor te doen dan wie we zijn.

(Overigens alleen als je zelf zin hebt natuurlijk… laten we er geen verplichting van maken .. 😉 )


P.s. Perfectionisme is niet bij definitie slecht. Het kan zelfs heel goed zijn en de wereld een stuk mooier maken. Maar alleen als het op de goede manier ingezet wordt en niet op elk gebied van je leven. Aan jou en mij de taak om daar onderscheid in te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *